Puolusta sivistysyliopistoa 23.5. klo 12-13{15 Tou, 2008}   SYL:in linjaus

Ystävämme SYL:issä linjaavat:

SYL 18.4.: Yliopistot, olette päättämässä tulevaisuudestanne!

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry kehottaa yliopistoyhteisöjä malttiin hallintoa kehitettäessä. Elämme historiallisen yliopistouudistuksen keskellä ja nyt tehtävät ratkaisut määrittelevät yliopistojemme toimintamahdollisuudet vuosikymmeniksi.

”Julkisoikeudellinen laitos on saanut tukea yliopistojen johdolta, henkilöstöltä ja opiskelijoilta. Hallintomuotona SYL pitää sitä ensisijaisena”, toteaa SYL:n puheenjohtaja Tuomas Telkkä.

Yliopistoille on tarjottu mahdollisuutta siirtyä säätiömuotoon perustettavan innovaatioyliopiston tavoin. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan päätöksen mukaan säätiömuotoinen yliopisto ei saa itse valita hallitustaan. Tällöin yliopistoyhteisön autonomia ja mahdollisuudet vaikuttaa strategiseen kehittämiseen katoavat hallinnon ylimmältä tasolta, kun juuri autonomian lisääminen on ollut koko uudistuksen tarkoitus.

Säätiömallia on perusteltu sillä, että se helpottaa yksityisen rahan keräämistä, mikä saattaa pitää paikkansa. Kuitenkin myös julkisoikeudellisena laitoksena toimivalla yliopistolla on sama mahdollisuus, ja muutenkin niitä on luvattu kohdella samalla tavalla. ”Kun kummallekin on luvattu samat toimintamahdollisuudet, on vaikeaa nähdä miksi päätäntävalta haluttaisiin antaa yliopistoyhteisön ulkopuolelle”, pohtii Telkkä.

Nyt kaikki kortit ovat yliopistoyhteisöillä. ”SYL toivoo, etteivät yliopistot hyppäisi hätiköidysti samaan junaan innovaatioyliopiston kanssa, vaan näkisivät julkisoikeudellisen mallin parhaana vaihtoehtona palvelemaan tieteellistä tutkimusta ja siihen perustuvaa korkeinta opetusta”, tiivistää SYL:n puheenjohtaja Tuomas Telkkä.

Mainokset


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

et cetera
%d bloggers like this: