Puolusta sivistysyliopistoa 23.5. klo 12-13{18 Touko, 2008}   Hallituksen linja rakoilee?

Voiko seuraavan tulkita niin, että Vihreä liitto vastustaa nykymuotoista innovaatioyliopistoa ja siis hallituksen linjaa? Tarja Cronbergin puhe Vihreiden puoluekokouksessa: (Hesarin uutinen samasta)

[…] Vihreitä tarvitaan nyt puolustamaan erityisesti sivistysyliopistoa. Yliopistojen uudistaminen on herättänyt kasvavaa huolta opiskelijoiden, tutkijoiden ja yliopistojen muun henkilökunnan keskuudessa. Vihreät jakavat tämän huolen.

[…]

Keskustelu keskittyy tällä hetkellä aivan liikaa pääkaupunkiseudun Innovaatioyliopiston perustamiseen. Paljon tärkeämpää on kuitenkin kaikkien yliopistojen tasa-arvoinen kehittäminen eri puolilla Suomea ja maksuton koulutus.

Koko puheen yliopistouudistusta käsittelevät osuudet:

Vihreät on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden puolue. Olemme heikompien asemaa parantava puolue.   Taistelumme tasa-arvon puolesta on tuonut eduskuntaryhmäämme naisenemmistön. Puolustamme vähemmistöjä. Hyvää homofobian vastaista päivää muuten!

Yhdenvertaisuudessa on kyse myös sivistyksestä. Me haastamme muut maksuttomalla koulutuksella. Sen romuttamista tarjoillaan niin vasemmalta, keskustasta kuin oikealtakin. Vihreitä tarvitaan nyt puolustamaan erityisesti sivistysyliopistoa.

Yliopistojen uudistaminen on herättänyt kasvavaa huolta opiskelijoiden, tutkijoiden ja yliopistojen muun henkilökunnan keskuudessa. Vihreät jakavat tämän huolen.

Kattava yliopistoverkko on Suomen sivistyksen perusta. Yliopistojen tehtävänä on toimia tieteiden ja taiteiden tyyssija ja palvella pitkäjänteisesti koko yhteiskuntaa. Tämän pitää olla nyt toteutettavan yliopistouudistuksen lähtökohta. Yliopistoista ei saa tehdä teollisuuden hiekkalaatikkoa, eikä yliopistojen rahoitusta pidä rakentaa lyhyen tähtäimen teollisten etujen perustalle. Kukaan ei voi tietää, mikä tieteenala tai tutkimus on hyödyllistä pitkällä tähtäimellä.

Yliopistouudistuksessa pidän periaatteessa hyvänä, että yliopiston autonomiaa ja taloudellista liikkumatilaa lisätään. Yliopistojen hallinnosta täytyy löytyä niin opiskelijoiden kuin eri työntekijäryhmienkin edustus. Yliopistojen ulkopuolelta on vaikea löytää sellaista viisautta, joka tietäisi paremmin esimerkiksi sen mikä tutkimus on hyvää tai mitä yleensä pitäisi tutkia. Siksi   ulkopuolisten jäsenten määrä ei saa nousta kohtuuttoman suureksi yliopistojen hallituksissa.

Keskustelu keskittyy tällä hetkellä aivan liikaa pääkaupunkiseudun Innovaatioyliopiston perustamiseen. Paljon tärkeämpää on kuitenkin kaikkien yliopistojen tasa-arvoinen kehittäminen eri puolilla Suomea ja maksuton koulutus. Yliopistojen perusrahoitusta pitää vahvistaa, on pidettävä huolta sen riittävyydestä. Vain se takaa koko Suomen sivistyksen.

Kamppailu yhdenvertaisuudesta on kuitenkin myös globaali taistelu. Meitä tarvitaan sanomaan, että esimerkiksi Burmassa, Venäjällä tai Tiibetissä ei tehdä kaikkea vielä reilun pelin hengessä.

Mainokset


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

et cetera
%d bloggers like this: